SLF ser Hans Gedda och Mörkrets mästare på Nationalmuseum

Tisdagen den 11 februari kl 17.30 – 19.00 besöker vi tillsammans Nationalmuseum på dess temporära adress Fredsgatan 12 för att se utställningen ”Hans Gedda och Mörkrets mästare”. I en retrospektiv utställning visar Nationalmuseum närmare 140 verk av Hans Gedda, en av Sveriges mest betydande fotografer. Som en historisk kommentar till Geddas samtida bildvärld visas samtidigt ett urval av museets samling av caravaggister och närbesläktade konstnärer.
Gedda har under hela sitt liv verkat som kommersiell fotograf. Men ofta har han skiftat perspektiv och använt samma modeller för egna konstprojekt. Bilder av karaktärsfulla äldre män gjordes parallellt med jeansreklam. Ett annat exempel är Geddas cirkusbilder, där Cirkus Scott var beställare. Dessa fotografier är en blandning av porträtt och halvdokumentära reportagebilder. De hör till det mest spännande som Gedda gjort och visas därför i separata avdelningar. I självporträtt har Gedda speglat sig i sina olika motiv. Han har uppträtt både som den vite clownen och som stilleben i form av skrotdelar.
Som en historisk kommentar till Geddas samtida bildvärld visas samtidigt ett urval av museets samling av caravaggister och närbesläktade konstnärer. I det tidiga 1600-talets Rom utvecklade en grupp konstnärer ett radikalt bildspråk som fick stor betydelse för barockens måleri och senare för både fotografiet och filmen. Målningarna präglas av stora kontraster mellan ljus och mörker, dramatiska berättelser samt människor av kött och blod. Starka känslouttryck och spänningsfylld, närmast aggressiv komposition har fängslat nutidens filmskapare som Scorsese, Jarman och Pasolini. Trots att det skiljer mer än tre hundra år mellan caravaggisterna och Geddas bildvärld finns många gemensamma drag.

Du MÅSTE förhandsanmäla dig senast den 10/2 kl 18.00 på nedanstående webbsida. Genom detta vet vi vilka vi ska vänta in om någon blir försenad, samt hur stor vår grupp blir

http://event.redmarker.se/?id=411 SLF ser Hans Gedda på Nationalmuseum

Sidan är utvecklad av Ulf Sandström som även har ställt den till föreningens förfogande. Tack Ulf!

Entrén till utställningen kostar 100 kr, och föreningen betalar hälften av detta. Du måste alltså själv betala 50 kr.

Hitta fram till Nationalmuseum:
Nationalmuseum har tillfälliga lokaler i Konstakademin på Fredsgatan 12 i Stockholm

Om du åker kollektivtrafik:
Buss: t ex 3, 53, 62, 65 till Tegelbacken
Se även; www.eniro.se (kartor) samt www.sl.se (busstidtabeller) om du behöver mer info.

Hjärtligt välkomna
Hälsar Anders Larsson, ordförande SLF